grįžti

Apie ūkį

Žilių šeimos ūkis yra išskirtinai vienos šeimos įkurtas, prižiūrimas ir puoselėjamas. Raseinių r., Algimantų kaime, veikianti Audronės Žilienės individuali įmonė šiuo metu yra vienintelė šalyje, gaminanti ekologiškus mėsos produktus. Pati ūkininkė Audronė Žilienė su vyru Kazimieru bei vaikais Egle, Jovita ir Kazimieru nuolat dirba ir padeda vienas kitam su ūkio darbais. Vos pradėję veiklą ūkininkai planavo, kad tai bus šeimos verslas, aprėpiantis produkcijos gamybą “nuo lauko iki stalo”. Savame ūkyje užauginti gyvuliai bus skerdžiami nuosavoje skerdykloje, o mėsos produktai gaminami įrengtame mėsos perdirbimo ceche. “Pati užsiimdama mėsos produktų gamyba puikiai mačiau, kaip daugelis, ypač didieji mėsos perdirbėjai, daro pinigą, visiškai nesirūpindami maisto kokybe ir vartotojų sveikata. Auginu tris vaikus, patys valgome tik tai, ką pasigaminame. Niekada neskirstėme produktų į pasigamintus sau ir pardavimui“, – pasakoja A. Žilienė, todėl moteris planavo ir tebeplanuoja, kad kiek pagamins produkcijos, tiek bus gana. Svarbiausia – ji turi būti tik natūrali. Pasak A. ir K. Žilių, dar buvo tik kasami būsimos skerdyklos pamatai, kuomet jie sau pasakę, kad gamins nedaug, bet labai skaniai, išlaikydami senąją lietuvišką rūkytos mėsos gamybos tradiciją – jokių konservantų, sintetinių kvapų, stabilizatorių, vartojimo laiką prailginančių priedų.

Ūkininkai augina kiaules ir mėsinius gyvulius, o pats ūkis atitinka ES reikalavimus ir pripažintas kaip vienintelis Lietuvoje ekologinis ūkis nuo lauko iki stalo. Pirmiausia Žilių šeima įrengė skerdyklą. Iš Šilalės rajono į Algimantus atsikėlę Žiliai kurtis pradėjo plyname lauke. Pirmiausia visi šeimos pinigai buvo skiriami ūkiui įkurti, kurį pradėjo nuo gamybos – maždaug prieš 18 metų jie nutarė atidaryti skerdyklą. „Nuėjome kryžiaus kelius. Mums, šeimos ūkio skerdyklai, reikalavimai buvo tokie pat, kaip įrengiant skerdyklą didelei įmonei. Labai sunku buvo atidaryti ir mėsos perdirbimo cechą. Investavome labai daug, nors iš tiesų viską buvo galima padaryti gerokai pigiau – kai kurios investicijos buvo betikslės, – prisimena A. Žilienė, su vyru kol kas tiksliai net nesuskaičiuojanti, kiek kainavo ta skerdykla ir mėsos perdirbimo cechas. – Ką uždirbdavom, tą ir įdėdavom ten, net bijome skaičiuoti, kiek mums kainavo viskas.”

Iš pradžių skerdė pirktus gyvulius ir perdirbo jų mėsą. Netrukus patys įsigijo savų gyvulių. Prie ekologinės gamybos Žiliai perėjo prieš daugiau nei devynerius metus. „Auginti gyvulius ekologiškai buvo mano dvasios poreikis. Pradėjusi kurtis šioje vietoje, visada galvojau, kad gaminsiu tik sveiką maistą”, – sako Audronė Žilienė. Nors pereiti prie ekologinės gamybos buvo sunku, o ir reikalavimai ekologiškai ūkininkaujantiems vis didėjo, Žiliai ryžosi šiam žingsniui. Pirmiausia ūkininkai atnaujino skerdyklą, kuri dabar yra sertifikuota ir įrengta pagal visus ES reikalavimus. Žiliai pirmieji Lietuvoje (iš mažų ūkių) atidarė sertifikuotą mėsos perdirbimo cechą, kurį buvo pavadinę „Europietiška įmone”. Dabar cecho iškaba jau nauja – „Žilių šeimos ekologinis ūkis”. Pertvarkę skerdyklą ūkininkai tikėjosi, kad ekologinių ūkių savininkai pas juos skers savo gyvulius, bet praėjo beveik metai, o klientų beveik nebuvo. Tuomet neliko kitos išeities, kaip patiems pradėti auginti daugiau gyvulių.

Kas mėnesį Žiliai skerdžia apie dvidešimt kiaulių, du jaučius, perdirba maždaug  dvi-tris tonas mėsos. Gamina rūkytus kiaulienos ir jautienos mėsos gaminius, nedideliais kiekiais prekiauja ir šviežia mėsa. Kiaulė iki skerdimo ekologiniame ūkyje penima metus laiko, kai įprastame ūkyje – maždaug pusmetį. Mėsinius galvijus skerdžia jiems užaugus iki 500-600 kg, bet ne jaunesnius nei vienų metų. Visus lauko, pašarų gamybos darbus atlieka abu Kazimierai – tėvas ir sūnus. Gamyba – šeimos moterų reikalas. Mėsą A. Žilienė gamina pagal senovinius mamos receptus, kai ką, laikui bėgant, jau koreguoja pagal savo skonį ir poreikį. Žiliai savo mėsos gaminiais prekiauja ūkininkų turgeliuose, mugėse, kai kuriuose prekybos centruose, kurie turi ūkininkų produkcijai skirtus skyrius. Parduoda viską, ką pagamina.

Žilių šeima kiekvienais metais nuo 2007 metų su savo produkcija taip pat lankosi Berlyno “Žaliojoje savaitėje” su kitais Lietuvos ūkininkais, kur atstovauja Lietuvą ir pristato ekologinius gaminius visam pasauliui.

Pirmasis straipsnis apie ūkį

Straipsnis iš senų laikraščių apie ūkio pradžią

Kaino apskrities laikraštyje aprašyta pati ūkio pradžia, kuomet Audronė Žilienė su dar maža dukra ant rankomis padėjo savo dėdei rūkančiam ir pardavinėjančiam Kauno turguje lašinius. Būtent šiame straipsnyje aprašoma, kaip A. Žilienė, ūkio įkūrėja, nuo muzikos mokytojos perėjo prie dešrų rūkymo ir ekologinių gaminių produkcijos.

Straipsnis apie ūkio tapimą Europietiška įmone

2004 m. Naujo Ryto laikraščio straipsnis apie besiplečiančią A. Žilių šeimos ūkio sėkmę. Nuotraukoje matomas sertifikatas liudija, kad juo tuomet šeimos ūkis galėjo eksportuoti savo produkciją visoje Europoje ir atitiko Europos keliamus standartus ir kokybę. Kaip rašoma laikraštyje, tai buvo daugelio perdirbėjų svajonė jau paversta realybė daugiau nei prieš 13 metų.

Straipsnis iš laikraščių apie pirmąją lietuvišką produkciją Berlyne

Straipsnyje aprašoma pirmoji Berlyno “Žalio savaitė” vykusi 2007 metais. Nuo to laiko A. Žilienės šeimos ūkis kiekvienais metais dalyvauja ir pristato savo produkciją su kitais lietuvių gamintojais Berlyne visam pasauliui.

Dalyvavimas “Mis Ūkininkaitės” rinkimuose ir laimėjimai

Eglė, A. Žilienės vyresnioji dukra, yra laimėjusi anksčiau buvusio “Mis ūkininkaitės” konkursą. Šiuo metu galite įsigyti būtent tokiu pačiu pavadinimu pavadintos šaltai rūkytos jautienos dešros.

Įmonės sunki pradžia ir kūrimas be jokios paramos iš išorės

Straipsnis primena apie tai, kad ūkio įkūrėjai Audronė ir Kazimieras Žiliai viską pradėjo patys be jokių ES ar kitų paramų. Visa ūkio pradžia ir istorija prasidėjo investuojant savus pinigus ir laiką.

Žemės Ūkio ministrės V. Baltraitienės atsiliepimas svečių knygoje