grįžti

Tradicinis SKILANDIS

Skilandis Lietuvoje yra laikomas nacionaliniu produktu. Jis yra pirmas tarp kitų minimų mėsos produktų. Lietuvoje kaimuose nuo senu laikų buvo taupomas vasaros darbymečiui (šienapjūtei, rugiapjūtei) ar  svečiams.

Skilandžio mėsa supjaustoma 2-3 cm ilgio ir 1-5cm pločio gabalėliais. Gaminama iš pusriebės kiaulienos 85 proc. ir jautienos 15 proc.  dedama druskos 3,5 proc. (natrio nitrito) cukraus, juodųjų, kvepiančiųjų pipirų.

Skilandis yra gaminamas: kemšant jį į kiaulės pūsles, galvijo akląsias žarnas.

Skilandžio mėsos sudėtis: kiauliena 85 proc. jautiena 15proc, nugaros lašiniai be odos sudaro ¼ skilandžio masės, valgomoji druska 3,5 proc. 1Kg masės.

Prieskoniai: Juodieji, kvepiantieji pipirai 2-3 g/1kg masės, česnakai 2-3g/1kg, cukrus 2-5g/1kg masės.

Saugoma nuoroda „Garantuotas tradicinis gaminys“ ar jos ženklas parodo, jog tai ES lygiu pripažintas tradicinis gaminys, kurio ypatybės išskiria jį iš panašių produktų grupės ir kurio pavadinimas yra tradiciškai naudojamas arba nurodo tradicinį pobūdį, o jo gamybos procesas bei atitiktis specialiesiems reikalavimams kontroliuojama nepriklausomos institucijos. Tradicinis pobūdis sąlygojamas žmonių gebėjimo gaminti produktą iš tradicinių žaliavų tradiciniu iš kartos į kartą perduodamu, ne mažiau kaip 30 metų nepakitusiu būdu. Garantuotų tradicinių gaminių pavadinimai registruojami Garantuotų tradicinių gaminių registre. Užregistruoto produkto etiketėje turi būti nuoroda šis ženklas arba nuoroda su žodžiais „Garantuotas tradicinis gaminys“.